hunza menopavza (2)

Te ženske ne poznajo menopavznih težav

Legendarno ljudstvo Hunza, ki živi v dolini (sicer na nadmorski višini od 1500 do 3000 metrov), obdani z visokimi vrhovi, na severozahodu Pakistana, velja za ljudstvo z največjim številom stoletnikov na svetu. Moški naj bi še pri devetdesetih zaplodili potomce, ženske pa včasih rojevajo tudi pri šestdesetih. Skrivnost ni v dednosti, so ugotovili znanstveniki, temveč v zdravem življenju. Jejo sadje, zelenjavo, veliko se gibljejo, postijo, nimajo stresa. Ženske ne poznajo težav menopavze. Morda se v njihovem življenjskem slogu skriva kakšna rešitev tudi za ženske zahodnega sveta, ki jim mena povzroča kup preglavic.

kanabinoidna ambulanta (1)

Prva kanabinoidna ambulanta pri nas

Konoplja dokazano pomaga in se uporablja kot zdravilo pri kronični bolečini, stranskih učinkih kemoterapije (bruhanje in slabost), za lajšanje simptomov in spastičnosti pri multipli sklerozi, za zmanjševanje epileptičnih napadov pri otrocih. Čeprav je uporaba konoplje in njenih učinkovin (kanabinoidov) v Sloveniji dovoljena že nekaj let, 2017. je bila opredeljena kot zdravilo, ne moremo govoriti o njenem širšem predpisovanju v zdravniških ambulantah. Tako je prva kanabinoidna ambulanta pri nas, ki so jo odprli v zasebnem zdravstvenem zavodu Zdravje v Ljubljani, pozitivno presenečenje – čeprav gre za samoplačniško storitev.

marjana-bernot, paliativa

Kaj nam pa je, da ne smemo več niti umreti?!

Topla, sočutna, razumevajoča in vedno pripravljena poiskati rešitve za vsak problem. Takšna je Marjana Bernot – tisti glas ali obraz, s katerim se svojci težko bolnih in umirajočih najprej srečajo v svojem iskanju poti in odgovorov po prejemu diagnoze neozdravljivo.

Brez dlake

Prikaži več
Zivel 1 maj