Slovenka leta 2016 je postala Andreja Sterle Podobnik

Novice

Slovenka leta 2016 je postala Andreja Sterle Podobnik

Andreja Sterle Podobnik je ultramaratonka, doma iz Starega trga pri Ložu, ki je sredi novembra 2016 v nepalski Himalaji na šestdnevnem etapnem teku, imenovanem The Everest Trail Race, nepričakovano z veliko prednostjo zmagala.

40-letna Andreja je premagala tekmice, ki se športu povsem posvečajo, medtem ko je sama mati dveh odraščajočih otrok in menedžerka v podjetju Rihtar, ki se ukvarja z orodjarstvom, kozmetičnimi storitvami in savnami. Športu se posveča že od otroštva, pred 15 leti pa se je povsem navdušila nad vzdržljivostnim tekom, v katerem nastopa na različnih razdaljah.

Na omenjenem tekmovanju so morali nastopajoči opraviti s približno 160 kilometri dolgo progo na nadmorski višini med dva in štiri tisoč metri ter premagati skupno dobrih 29 višinskih kilometrov. Njen skupni čas je znašal malce manj kot 31 ur, s čimer je bila tri ure hitrejša od drugouvrščene. S tem je bila tudi hitrejša od večine moških.

Po tem uspehu je poudarila pomen dobre organiziranosti, pomoč odličnih sodelavk in razumevanje družine, brez česar se ne bi mogla osredotočiti na enoletno pripravo na tekmovanje. Pri čemer je treba povedati, da je priprave organizirala tako, da sta službeno in družinsko življenje čim manj trpela: »Če sem šla na primer na Triglav, sem startala ob treh in bila ob desetih, enajstih že v službi.«

Njen življenjski moto je:  Življenje je lepo, če ga živiš in Vse se da, če se hoče.

 • Več o Andrejini neverjetni avanturi pod najvišjo goro sveta si lahko preberete tukaj.
 • Foto in video s prireditve.

Deset izjemnik kandidatk

Svečana razglasitev Slovenke leta 2016 je potekala v  Unionski dvorani Grand hotela Union, kjer se je zbralo vseh 10 izjemnih kandidatk, ki so sebi in okolici pokazale ter dokazale, da zmorejo več, kot si morda mislijo. Pa naj gre za osebne dosežke, odnos do sočloveka ali spreminjanje sveta.

Letošnje kandidatke so bile:

 • Urška Alič, ustanoviteljica in direktorica Špas teatra, ki je v svojih 20-ih letih delovanja pomembno približala gledališko umetnost širši množici.
 • Dr. Tatjana Avšič Županc, virologinja, specialistka medicinske mikrobiologije in vodja skupine slovenskih znanstvenikov, ki je prva odkrila ključne dokaze nevarnosti virusa Zika za nosečnice.
 • Katarina Bervar Sternad, pravnica, feministka in direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.
 • Zvezdana Mlakar, igralka in televizijska voditeljica, ki drzno spreminja televizijske stereotipe s svojim pogumom, iskrenostjo, sočutnostjo in navdihom.
 • Dr. Jasna Murgel, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije in borka za pravice otrok s posebnimi potrebami.
 • Judita Nahtigal, ravnateljica dijaškega doma Kranj, ki je sredi leta 2016 kljub močnemu nasprotovanju javnosti, želela sprejeti šest begunskih otrok in jim zagotoviti varnost.
 • Irena Orešnik, ženska, ki se je uprla prevladi lobijev in malim sirarjem v Sloveniji omogočila status, s katerim so se lahko začeli razvijati v vseh dimenzijah kakovosti.
 • Alenka Sottler, akademska slikarka in večkrat nagrajena ilustratorka knjig za otroke in odrasle, tudi dobitnica zlate medalje Združenja ameriških ilustratorjev v New Yorku.
 • Andreja Sterle Podobnik, menedžerka, v prostem času pa ultramaratonka, ki je osvojila šestdnevni etapni tek v nepalski Himalaji.
 • Marta Turk, izkušena podjetnica, svetovalka in mentorica, ki verjame, da se z vztrajnostjo in zaupanjem vase lahko doseže vse, kar uči tudi druge ženske na začetku njihove podjetniške poti.

Zmagovalko so izbrali bralci revije Jana z glasovanjem po pošti, na spletni strani in prek družabnega omrežja Facebook.

Letos že 28. podelitev naziva Slovenka leta

Kaj nagrada pomeni reviji Jana, je povedala urednica Lidija Petek Malus:

"Zelo sem zadovoljna, da nam je izbor za Slovenko leta 2016 uspel. Čestitke Andreji Strle Podobnik, hkrati pa zahvala tudi drugim kandidatkam, da sem jih imela priložnost spoznati. Ne samo, da smo v uredništvu izbrali deset izjemnih žensk, ki so zaznamovale lansko leto, tudi naši bralke in bralci so vsaki izmed njih namenili veliko glasov. Morda vse kandidatke niso bile znane pred izborom širši javnosti, a ravno to je poslanstvo revije Jana - da damo priložnost ženskam, ki se medijsko ne izpostavljajo, da se predstavijo vsej Sloveniji. Slovenija potrebuje ženske, kot so Andreja, Alenka, Irena, Katarina, Judita, Jasna, Marta, Tatjana, Urška, Zvezdana, saj te s svojim delom in zgledom spreminjajo stvari v naši državi na bolje."

Prireditve se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli Hamo & Tribute 2 Love in pevka Nina Pušlar ter Lara Kadič.

Kipec Afrodita za zmagovalko

Slovenka leta 2016 Andreja Sterle Podobnik je na slavnostni prireditvi prejela umetnino svetovno priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja, ki je posebej za to priložnost oblikoval nadvse eleganten kipec, poimenovan Afrodita. Skulptura predstavlja skrivnostni preplet oblik, ki simbolizirajo razvoj človeške vrste, vse od kamnitega, rastlinskega in živalskega kraljestva do ženskega božanskega telesa. Skulptura nosi sporočilo ljubezni. Posvečeno ljubljenim 'Afroditam'.

Posnetek prireditve si lahko v celoti ogledate v spodnjem videu.

Andreja Strle Podobnik o svoji izkušnji na The Everest Trail Race.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri